Lovö-bor först med bidrag – för trådlöst nät

Invånarna på Lovö tröttnade på att fiberutbyggnaden aldrig blir av. Nu blir området först i landet med att få bidrag för att bygga trådlöst i stället.

Bredbandsutvecklingen på Mälaröarna har gått fort de senaste åren. På bara några år ökade tillgången på snabbt bredband – 100 megabit per sekund – från några få procent till 91 procent, enligt Post- och telestyrelsens mätningar.
   Men att gräva för fiber är kostsamt och de mest glesbefolkade områdena har varit svåra att få med på tåget. Delar av Lovö är ett av dem, trots att ön ligger närmast Sveriges huvudstad.
   Flera boende på ön gick därför ihop och startade en ekonomisk förening, Lovö fiber. Nu är de först i landet att få statligt bidrag för att bygga ett lokalt trådlöst bredbandsnät.
– Vi är katastrofalt dåligt uppkopplade här. Vissa har inte ens en fungerande telefonlina. Jag kör med 4G med begränsad datamängd, det blir väldigt instabilt, säger Patrik Sandberg, ordförande i föreningens styrelse.
   Tanken är nu att bygga en större mast som tar upp fiber från Ekerö eller Bromma. Denna ska sedan skicka ut signaler till ett tiotal lägre master, som i sin tur skickar signaler direkt till fastigheterna.
   Länsstyrelsen har beviljat bidrag på upp till 2,6 miljoner kronor. Föreningen har lagt ut en anbudsförfrågan och samlar just nu in intresseanmälningar från boende.
– På det senaste informationsmötet kom nästan 60 personer. Det är en förutsättning att alla resterande Lovö-bor är med. Ingen annan kommer att hjälpa oss, så vi måste få saker och ting gjorda ideellt. Men vi kommer att äga vår egen infrastruktur. Det känns svinkul, säger Patrik Sandberg.
   Lokala initiativ som främjar bredbandsutbyggnaden är positivt för utvecklingen, tycker Claes Palmgren, regional bredbandskoordinator på Region Stockholm.
– Lovö är känslig miljö. Trots närheten till innerstaden är norra Lovö glesbebyggd och täckt med skog. Det gör all form av bredbandsutbyggnad svår och dyr.
– Om företagen själva inte väljer att erbjuda bredband är boendes och lokala föreningars engagemang jätteviktigt, säger Claes Palmgren.
Region Stockholm (tidigare landstinget) tog vid årsskiftet över samordningsuppdraget från länsstyrelsen, som dock fortsätter att handlägga det nationella bredbandsstödet.
Nyhet från MälaröDirekt

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter